Quantcast
Anadolu’da mühür ya da tamga – Belgesel Tarih

Anadolu’da mühür ya da tamga

Anadolu’da mühür ya da tamga

Loading

Tamgaların alfabenin başlangıcı olduğu ve aşiret, boy gibi toplumsal yapılara ait mülkiyetin işareti olduğu bilim dünyasının kabul ettiği temel bir argümandır.

Tamgalar, aynı zamanda boyların, kabilelerin nerede yaşadığının, nerelere göç ettiğini bize gösteren bir izdir. Anadolu’da son zamanlarda bulunan tamgaların Ön Türk tamgalarıyla karşılaştırılmaları Anadolu ve Orta Doğu tarihine ışık tutacaktır. Mersin’de yakın zamanda bulunan bu tamgalar bu açıdan incelenmelidir.

Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Yumuktepe Höyüğü’nde 9 bin yıllık mühür gün yüzüne çıktı. Kazı başkanlığını yürüten İtalya Lecce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Isabella Caneva, mührün üzerinde geometrik desenler bulunduğunu söyledi. Caneva “Bu nokta Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Mühür de özel mülkiyeti işaret ediyor” dedi.

Mersin’de yer alan ve milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişiyle dikkati çeken Yumuktepe Höyüğü’nde bu yılki kazılarda yaklaşık 9 bin yıllık mühür bulundu. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak öne çıkan ve günümüzde merkez Toroslar ilçesinde bulunan Yumuktepe Höyüğü’nde, bu yılki kazı çalışmaları s milletlerin nerelere gittiğini göstern izlerdir.ona erdi. İtalya’nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığındaki 25 kişilik ekibin gerçekleştirdiği kazılarda, Neolitik döneme ait obsidyen ok ucu, milattan önce 6 bin 800’lü yıllarda kullanıldığı düşünülen geometrik desenli mühür çıkarıldı. Kazı başkanı Caneva, 2,5 ay süren kazılarda 5 farklı yapı katının ortaya çıkartıldığını  bildirerek “Yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait bir mühür bulundu. Mühür özel mülkiyet demek. Onu göstermek için kullanılıyor. Mührün üzerinde geometrik desenler var” dedi.

YAZAR HAKKINDA

Haber Merkezi Haber Merkezi Belgeseltarih.com sitemizde konuk yazarlara da yer veriyoruz. Yayınlanmasını istediğiniz ve mümkün olduğunca akademik dille kaleme alınmş tarih konulu yazılarınızla ilgili olarak, iletişim sayfamızdaki form vasıtasıyla bizimle bağlantı kurabilirsiniz. E-Posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Söylev’in Okunuşunun 97. Yılı

Söylev’in Okunuşunun 97. Yılı

Nevin BALTA, 16 Ekim 2024
Çanakkale Cephesi’nde siperde olmak!

Çanakkale Cephesi’nde siperde olmak!

Tayfun ÇAVUŞOĞLU, 6 Ekim 2024
Helen’de Kadının Adı Yok

Helen’de Kadının Adı Yok

Tahsin ŞİMŞEK, 12 Eylül 2024
Büyük Taarruz’un 102’nci Yılı

Büyük Taarruz’un 102’nci Yılı

Nevin BALTA, 24 Ağustos 2024
İzmir’in Kadim Semti: Darağacı

İzmir’in Kadim Semti: Darağacı

Hüseyin Yörükoğlu, 4 Ağustos 2024
Gel Profesör: İmparator-Papa ve Fahişe

Gel Profesör: İmparator-Papa ve Fahişe

Haber Merkezi, 30 Temmuz 2024
Adiğe Tarihinden Kesitler

Adiğe Tarihinden Kesitler

Haber Merkezi, 30 Temmuz 2024