Quantcast
Güftekar, Şair Mehmet Sedat Ergintuğ – Belgesel Tarih

Nurettin KUŞ
Nurettin  KUŞ
Güftekar, Şair Mehmet Sedat Ergintuğ
  • 09 Ekim 2023 Pazartesi
  • +
  • -
  • Nurettin KUŞ /

Loading

Güftekar, şair ve inşaat mühendisi değerli şahsiyet, kendini mesleğine ve aynı zamanda şiire, güfte yazmaya adamış Türk musiki için çalışmış ve ödüller almış değerli eserlerin söz yazarı Türk Muzikisine büyük değer katmış, Şarkıları ile ödüller almış ve şarkıları plaklara okunan 2023 itibarı ile bestelenmiş Şiirlerinden 32 tanesi TRT Repertuarındadır.

İnşaat mühendisi ve Güfte şairlerimizden Mehmet Sedat Ergintuğ 25 Şubat 1920 de İstanbul da doğdu.. Annesi Habeşistan kökenli Fatma Saime Hanım, babası İsmail Remzi Kasırga bey dir. Fatma Saime Hanım ve İsmail Beyi’n 3 evladından biri olan M. Sedat Ergintuğ’un biri kız, iki kardeşi vardır.

Sedat Ergintuğ Üniversiteye kadar olan tahsil hayatını istanbulda iyi derecelerle tamamladı ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İnşaat Mühendisliği ölümüne girdi. 1941 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sedat Ergintuğ un okul yıllarında şiire ve musikiye olan tutkusu Yıldız Teknik Üniversitesindeki tahsilini yaparken son yıllarında daha çok artmış şiire ve güzel duygularının gönlünden geçenlerin kelimelerle satırlara dökülmesi ile başlayan ve ayni zamanda musiki aşkı ile dolu olan ve musiki ile kavrulan bu duyguların beste kalıplarına ve duygu selinin notalarla harmanlanarak bestelere dönüşmesi ilerleyen yıllarda karşısına birer güfte olarak çıkacağını bilmiyordu. Satırlara dökülen bu güzel şiirler, sonuçta musikinin o güzel notaları ile bestelere dönüşebilirdi. Mehmet Sedat Ergintuğ Beyin okul dönemindeki düşünceleri musikiye aşkı ve musiki ile satırlarının iç içe duygularının şiirlere dönüşmesine ve yüzlerce şiir yazmasına kadar gidecekti.. Mezun olduğu 1941 senelerinde okul yıllarında olan şiir aşkı öğrencilikten sonraki yıllardada ağır basacaktı. Yaşam ve hayat felsefesinde her ne kadar inşaat mühendisliği olsada şiir ve musiki aşkınIn sevgisinin yeri Sedat Ergintuğ da bir başka idi.

Şiir okumak ve yazmak en büyük zevkileri arasında olan M. Sedat Ergintuğun mesleğinin yorgunluklarını ve şantiye çalışmalarının yorgunlugunu şiirlerle musiki dinleyerek ŞİİR yazmak suretiyle attıgını yakın çevrelerinin anılarından ve anlattıklarından biliyoruz. Yıldız Teknik te çok başarılı bir öğrenci olan Mehmet Sedat Ergintug İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu.

1923’te Cumhuriyetin ilanı Atatürk ilkeve inkılapları ve sanayi tarım alanında atılan adımlarda ve ülke gelişmesinde yapılan projelerde bilhassa gelişen inşaat sektöründe ve sanayi inşaatlarında görev alarak çalışması gerektiğini ve bu gelişmede mesleği ile katkı sağlamasının bir görev oldugunu düşünen ve bunun bilincinde isteğinde olan M. Sedat Ergintuğ çevresinde takdir edilen saygınlığı ve kişiliği ile adından söz ettiren bir şahsiyetti..

Çocukluk yıllarında başlayan ve varolan Musiki aşkı şiir denemeleri ve okul dönemlerinde devam etmesi ile gelişen bu aşk sevgi şiir yazma güfte çalışmaları ileride büyük bestekârlarla çalışacağının ve çok güzel eserlere beraberce imza atacaklarının habercisi gibiydi.

Türkiyenin ilk yassı çelik üreticisi olacak tesisin kurulması için 12 şubat 1960 tarihinde antlaşması imzalanan 7462 sayılı bir kanunla kuruluşuna başlanan ve Bakanlar kuruluna tanınan yetkilerle projeleri hazırlanan 1960 yılının Mayıs ayı 11’nde tescili yapılan Ereğli Demir çelik için hem kurulacak sanayinin beslenmesi ve tamamlanması ile gelişecek yeni sanayi kolları ile ilgili çalışmalarıda başlatılan bu önemli fabrikada bir inşaat mühendisi olarak görev alabilmek çok önemli ve gurur verici idi.

M.Sedat Ergintug 1961 yılında inşaatı ve montaj çalışmaları başlayan Ereğli demir çelik fabrikasının inşaatında İnşaat Mühendisi olarak görev ald. 42ay gibi kısa bir sürede tamamlanan bu büyük projede görevine devam ederken ayni zamanda şantiye inşaat ve mesleginin yorgunluklarını şiir yazarak, musiki dinleyerek atlattığını biliyoruz. İş arkadaşları dostları bu konuyu hep anlatırlardı. Çevresine de “inanın tüm yorgunluğumu musiki ve şiirler ile hissetmiyorum” derdi. Zaman buldukça Musiki aşkından dolayı musiki ile ilgili araştırmalar bu konuda yazılmış eserler onun ilgi alanı idi. Çok okumayı araştırmayı severdi. Musiki ile ilgilenen dostlarından ve çevresinden dinleme ve istişare şeklinde daha bilgilerini genişletmeye devam etti. Boş zamanlarını şiire musikiye ayırdı. Musiki şiir ve yazmak duygularını satırlara dökmek onun için bir yaşam biçimi idi.

Projesi 25. 05. 1964 tarihinde onaylanan ve Trabzon Çimento fabrikası yapımına 23. 04. 1965 tarihinde başlanıldığında projede İnşaat Mühendisi olarak görev alan M. Sedat Ergintuğ fabrikanın sadece inşaat bölümünün tamamlanmasına kadar sorumlu inşaat mühendisi olarak görev aldı. Söke Çimento fabrikasının 1966 sonunda 77800 m2 üzerinde tesis edilen büyük projede sorumlu İnşaat Mühendisi olarak görev alarak projeye imza atanlardan biri olarak kururmun tarihinde yer aldı. Bu dönem zarfında devamlı şiirler ve ilk güfte denemeleri yazmaya başladı. Hiç bir kuvvet duygularının satırlara dökülmesine güfte ve şiirlerinin oluşmasına engel değildi. 43 yaşından sonra içindeki musiki aşkı ile güfte çalışmalarına başladı.

Mehmet Sedat Ergintuğ 1966 yılında inşaatına başlanan Söke Çimento fabrikası inşaatında inşaat mühendisi olarak görev alarak inşaatından hizmete girmesine kadar Söke Çimento fabrikasında görev aldı.

Musikiye olan tutkusu ve yazdığı şiirler duygularının dışa vuruşu satırlara dökülüşü muziki çevreleri tarafından çok beğenilmeye ve değerlendirilmeye başlayınca güftekarımız daha bir şevkle ve duygularını daha bir güzellike nalatmaya satırlara dökmeye devam etti.

Eşi kendisi gibi inşaat mühendisi olan Lamia hanımla evlenmiştir. Evliliğinden Levent Ergintuğ adında bir erkek evladı ve Serap Ergintuğ ve Nazlı Çetinkaya isimlerinde iki kız evladı vardır. EvlatlarındanŞükrü Hakan Özlev, Sedat Ergintuğ, Esra Ergintuğ Efe Kökçü ve Emir kökçü isminde torunları olup torunlarından Şükrü Hakan Özlev dedesinin musiki toplantılarından etkilenmiş ve dedesinin yakın dostu Prof. Dr. Selahattin İçli beyin de teşvikleri ile müzisyenliğe musikiye büyük ilgi duymuş ve yüksek tahsilini İSTANBUL İTÜ. Devlet konservatuarında tamamlamış ve şu an T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şefi olarak görev yapmaktadır..

T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Bursa Klasik Türk Müziği Korosu Şefi Ş. Hakan Özlev, Ahmet Vefikpaşa Tiyatrosu salonunda verilen konser sonrası seyirciyi selamlarken.
Kültür bakanlığı Devlet Bursa klasik Türk Müziği korosu Şefi Ş. Hakan Özlev konser sonrası tebrikleri kabulde.

Şair güftekar Mehmet Sedat Ergintuğ 43 yaşından sonra yazdığı güftelerini küçük bir hatıra defterinde toplamıştır.

. M. Sedat Ergintuğ; “Türk sanat müziğine olan hayranlığım beni musiki dalında meşgul olanların arasına sürüklemiştir. Onlarla dostluk kurmayı en büyük şeref ve zevk saydım ve gün geçtikçe his dünyasının bu içli insanları benide kendi alemlerine sürüklediler. Güfte hevesine kapıldım, yaptığım denemeleri yetkili gördüğüm dostlarıma sundum, gösterip fikirlerini sordugumda olumlu cevaplar aldıkça dahada şevk ile yeni yeni güfteler yazmaya başladım. Ve hatta acaba beni kırmamak adına nezaketen olumlu diyorlarsa diye onuda düşündüm fakat ben kendimi güftelerle avutuyor mutlu oluyordum. Beni teşvik edenlerin başında Sayın Avnı ANIL, Sayın Cevdet ÇAĞLA, sayın Müfit KURANER ve Sayın Sadi HOŞSES ve Prof dr. Selahattin İçli ve birçok Musiki dünyasından çok arkadaşım vardı. Küçük bir hatıra kitabında topladığım güftelerim dostlarımı sıkmıyorsa ne mutlu bana..

Beni bu yoldaçalışmaya sevk edenlerin başında gelen Bestekar Avni Anıl ın eleştirisi benim için değerli oldugundan güftelerimin başında neşretmeyi uygun buldum şeref addettim Kendilerine hassaten teşekkür ederim” 26 mayıs 1974.

Avni ANIL: “Başarılı sanatçı, eleştileri samimi olarak değerlendiren “ AMATÖR” heyecanını yitirmeyen kişidir bence. Sayın Ergintuğ. Bu konuda tanıdığım en samimi kişidir, ve vasıflı yönü ile güzele varabilmiştir. Dileğim odur ki :daha güzele daha başarılıya varabilmesi için bu güzel duyguları sürdürsün. dostlarına nice kitaplar sunsun. Ve samimi deyişlerinin demet demet hazırlasın … Evet ERGİNTUĞ Önce samimidir şiirde Gönlü ne derse onu döktürür kağıda, izin verirseniz belirteyim bir hayli de usta Ergintuğ. Dostumu kutlarım” 1 Haziran 1974

Sedat ERGİN TUĞ un 1974 yılında yayınlanan KADERE SİTEM ve 1978 te yayınlanan SEN NEŞEDEN HABER VER isimli iki şiir kitabı bulunmaktadır.

SEDAT ERGİNTUĞ Türk Bestekarları ve Güfte yazarları derneği kurucularındandır. Sedat Ergintuğ un İstanbul Karaköydeki bürosu bir müddet derneğin kuruluş işlemlerine tamamlanıncaya dernek merkezi işlevi gördü ve bestekarlar güfte yazarları Sedat beyin İnşaat mühendisliği ofisinde bir araya geliyorlardı. Musiki ile yaşıyor gibiydi. Ve M. Sedat Ergintuğ un evinde Sadi Hoşses, Yusuf Nalkesen, Ferit Sıdal Cahit Peksayar, Cansın Erol ve eşi Vural Erol, Selahattin İçli, Erol Sayan, Avni Anil Amir Ateş gibi Musiki dünyasının tanınmışları bestekar ve güftekarları ile musiki geceleri toplantıları yapılıyordu.

Avni Anıl, Erol Sayan, Müfit Kuraner, Lami Güray, İrfan Özbakır Selahattin İçli bey Güftekar şair değerli şahsiyet M. Sedat Ergintuğ beyin yayınlanan şiir kitapları ve güftekarın musiki dünyası ve kendi dünyası şahsiyeti kişiliği ile ilgili dergi kitap ve gazetelerde yayınlanan bestekarların duygu ve düşüncelerinin içeren belge niteliğindeki bu ifadelerine yer vermek istedim.

Bir gönül vardı bende henüz aşkı tatmamış
Rast makamı Ferit SIDAL bestesi
(1983 yılı yhılın en sevilen 10 şarkı yarışmasında 5. ncilik ödülü )
Kader kime şikayet edeyim seni bilemem. Hicaz. Avni ANIL bestesi
Kaybolan yıldız gibi. Erdinç Çelikkol bestesi
Akşamların siyahı derdinle koyulaşır. İrfan Özbakır bestesi
Bırak böyle kalalım birdargın bir barışık rast şarkı Selahattin İÇLİ Bestesi
Sen neşeden haber ver, derdi herkes tanıyor Hüzzam Selahattin içli

Söz yazarı güftekar M. Sedat ERGİNTUĞ IN şiirleri Bestekar Prof dr. Selahattin İçli(8 güfte), Bestekar Avi Anıl, Bestekar Müfit Kuraner, Bestekar Ferit Sıdal, Bestekar İrfan Özbakır(6)güfte, Amir Ateş, Hüseyin Erbay, Rüştü Eriç, Güngör Önder bestekarlar tarafından bestelenmiştir. TRT repertuarlarında bestelenmiş 32 eseri bulunmaktadır.

TRT İstanbul Stüdyolarında hazırlanıp TRT nağme Dudaktan Kalbe proğramı ile 2022 yılı Mart ayında Turhan Taşan nın Yapım ve sunuculugunu üstlendiği 2 ayrı gün de sunulan proğramda güftekarın bestelenmiş 12 eseri TRT Ses sanatçıları tarafından seslendirildi ve hayatı anlatıldı.

Milliyet gazetesinin her yıl düzenlenen yılın şarkıları yarışmalarında dereceler aldı.

“Bir gönül vardı bende henüz aşkı tatmamış (Rast Ferit SIDAL bestesi)
(1983 yılı yılın en sevilen 10 şarkı yarışmasında 5. ncilik ödülü )
Kader kime şikayet edeyim seni Bilemem. (Hicaz. Avni ANIL bestesi )
Kaybolan yıldız gibi. (Erdinç Çelikkol bestesi )
Akşamların siyahı derdinle koyulaşır (. İrfan Özbakır bestesi )
Bırak böyle kalalım birdargın bir barışık (Rast şarkı Selahattin İÇLİ Bestesi)
Sen neşeden haber ver, derdi herkes tanıyor ( Hüzzam Selahattin içli )
eserleri yılın en sevilen şarkıları arasında yer alıp ödüller aldı.

Şarkıları ile ödüller alan ve şarkıları plaklara okunan M. Sedat ERGİNTUĞ un 2022 ocak itibarı ile bestelenmiş Şiirlerinden 32 tanesi TRT Repertuarındadır.

Söz yazarı güftekar M. Sedat ERGİNTUĞ IN şiirleri Bestekar Prof dr. Selahattin İçli(8 güfte), Bestekar Avni Anıl, Bestekar Müfit Kuraner, Bestekar Ferit Sıdal, Bestekar İrfan Özbakır(6)güfte, bestekar Amir Ateş, bestekar Hüseyin Erbay, bestekar Rüştü Eriç bestekar Güngör Önder bestekar Erdinç Çelikkol, Bestekar Bahadır Çevik ve Adem şahin bestekarlar tarafından bestelenmiştir. TRT repertuvarlarındaki bestelenen eserleri Türkiye radyo ve televizyonlarındve konserlerde ses ve saz sanatçılarımızca icra edilmektedir.

Makam – Şarkı adı – Bestekar – Form – Usul
Hüseyni. Akşamların siyahi derdimle koyulaşır Erdinç Çelikkol Şarkı Düyek
Hicaz Akşamların siyahı derdimle koyulaşır. İrfan Özbakır Şarkı Düyek
Rast Bırak Böyle kalalım bir dargın bir barışık Prof dr. Selahattin İçli Şarkı Nim Sofyan
Rast Bir gönül vardı bende henüz açkı tatmamış Ferıt Sıdal Şarkı Düyek
Kürdili Hicazkar Çiçek nedir görmeden bozkırlara dalmışsın Prof dr. Selahattin İçli Şarkı Nim sofyan
Kürdili Hicazkar Gönül her akşam yanında görmek ister seni Avni Anıl Şarkı Düyek
Sultanı Yegah Gönül hikayesi bu garip yollardan geçen Prof dr Selahahttin İçli Şarkı Düyek
Curcuna Mahur Hadi canım çekinme yok yoktur kul sevince Prof dr. Selahattin İçli Şarkı Nim sofyan Hicaz Kader kime şikayet edeyim seni bilemem. Avni Anıl. Şarkı Düyek
Kürdili hicazkar Karamsar olma gönül inan ki güleceksin Erdinç Çelikkol Şarkı Curcuna
Muhayyer Kürdi Kaybolan yıldız gibi çıldıran yalnız gibi Erdinç Çelikkol Şarkı Semai
Hicaz Kaybolan yıldız gibi Amir Ateş Şarkı Düyek
Nihavent Merak bu ya bir tanem nerelerde gezersin Prof dr Selahattin İçli Şarkı Curcuna
Hüzzam Sen neşeden haber ver derdi herkes tanıyor Prof dr. Selahattin İçli Şarkı D. Curcuna
Nihavent seni sevmek ne kelime (Gönül) Müfit Kuraner Şarkı Semai
Hicaz Severim Düşünmeyi maziyi anmak için İrfan Özbakır Şarkı Düyek
Hüzzam Seversin diye sevdim düşmandan beter oldun İrfan Özbakır Şarkı Düyek
Hüseyni Sitem etmem bir daha boş yere naz etmezsen İrfan Özbakır Şarkı Curcuna
Nihavent Söyleyin kaderime ona hacet kalmadı Prof dr Selahattin İçli Şarkı Sofyan
Nihavent Teselli etmek için okşasada ellerin Erdinç Çelikkol Şarkı Düyek
Muhayyer Kürdi Ürkek güvercin gibi sevdirmezsin kendini Prof dr. Selahattin İçli Şarkı Nimsofyan
Hicaz Yalanım yoktur asla gönül nedir bilirim İrfan Özbakır Şarkı Semai
Kürdili Hicazkar Yazık değimli sana iç çekip duruyorsun Hüseyin Erbay Şarkı Düyek
Rast Yediveren Güller gibisin Müfit Kuraner Şarkı Semai
Hicaz Yeni açmış çiçek gibi hareler var bakışında Adem Şahin Şarkı Düyek
Segah Derde dert katan kader Rüştü Eriç Şarkı Nimsofyan
Uşşak Hüzün kaynar göz pınarında Güngör Önder Şarkı Düyek
Hicaz Seni değil içimdeki rengi seviyorum Erdinç Çelikkol Şarkı Düyek
Bestenigar İçtiğim her kadehten teselli bekledim Bahadır Şevik Şarkı Düyek
Hicaz Güldürmeyecektin beni öyle Güngör Önder Şarkı Aksak

Değerli Güftekarımız M. Sedat Ergintuğ u 14. Ocak 1981 tarihinde 61 yaşında çok erken kaybettik. Türk müziği bestekarlarına nice şarkı sözleri yazacak ve ilham kaynağı olacaktı. Ne yazıkki güftekarımızı erken kaybetmenin üzüntüsünü hem musiki çevreleri hemde sevenleri yaşadı.. İstanbul Zincirlikuyu kabristanlığına defnedilmiştir. Mezarı Zicirlikuyudadır. Güftekarımızı erken kaybetmek musiki dünyasını derinden üzmüştür. Çünkü güfteleri bestekarlarımızca çok tutulmuş, onun şiirleri güftelerinin daha nicelerini yazacagını beklerken 61 yaşında vefatı Musikimiz için büyük bir kayıp oldu. Rahmetle şükranla anıyoruz. Şarkılarını dinledikçe güftekarımız sanki bizlerle yaşıyor. o güzel ifadelerle sesleniyor. Kader kime şikayet edeyim seni Bilemem.

  • Nurettin KUŞ

 

Nurettin KUŞ

İktisatçı, hukukçu, araştırmacı ve yazar. Susurluk 1951 doğumlu . Eskişehir İTİA 1971-72 Lisans , Ankara Hukuk Fak. Özel Hukuk Bölümü Deniz Hukuku Lisans 1987. Özel sektördeki işletmelerde çeşitli görevler aldı. Emekli olduğu 1997 yılından bu yana tarih araştırmaları çalışmalarını tarih bilimi çerçevesinde sürdürüyor. Aynı zamanda, 1985 den bugüne Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD) Bursa Şubesi'nde (35 yıl) denetim kurulu başkanı ve TYSD Onursal üyesidir. Büyük Önder Atatürk ve değerli şahsiyetlerle ilgili yayınlanmış araştırma yazıları ile toplum, yaşam kültür sanatla ilgili Köşe yazıları ve şiirleri vardır. Susurluk Ticaret Borsası dergisinde araştırma yazıları yayınlanıyor. Şu anda üzerinde çalıştığı “Balıkesir Bir Sevdadır Susurluk“ kitabının 3 cildi tamamlandı, 4. cildi ise basıma hazırlanıyor. Susev Susurluk eğitim Kültür Sanat Vakfı platformunun kurucu başkanı . E-posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Nurettin Kuş
  • YENİ
Rusya’nın Kafkasya Siyaseti

Rusya’nın Kafkasya Siyaseti

Ekrem Hayri PEKER, 25 Nisan 2024
Devlet Ana ve Ahilik Geleneği

Devlet Ana ve Ahilik Geleneği

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 25 Nisan 2024
‘Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’

‘Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 22 Nisan 2024
Her 10 Yunan Askerinden 6’sı…

Her 10 Yunan Askerinden 6’sı…

Haber Merkezi, 19 Nisan 2024
Tarihi Göztepe-Konak Tramvay Hattı

Tarihi Göztepe-Konak Tramvay Hattı

Hüseyin Yörükoğlu, 11 Nisan 2024
Bursa’nın Lezzet Durakları ve Değişim

Bursa’nın Lezzet Durakları ve Değişim

Ekrem Hayri PEKER, 2 Nisan 2024
YOLUN SONU! Çerkez Ethem ve Kardeşleri

YOLUN SONU! Çerkez Ethem ve Kardeşleri

Haber Merkezi, 29 Mart 2024