Quantcast
Sultan Reşat kabul etse, Orhaneli’nin adı Alaaddingazi olacaktı – Belgesel Tarih

Ömer Faruk DİNÇEL
Ömer Faruk  DİNÇEL
Sultan Reşat kabul etse, Orhaneli’nin adı Alaaddingazi olacaktı
  • 10 Ocak 2021 Pazar
  • +
  • -
  • Ömer Faruk DİNÇEL /

Loading

Sultan Reşad döneminde 1917 yılında Hüdâvendigâr Vilayeti (Bugünkü Bursa) Genel Meclisinde yapılan toplantıda vilayet dahilinde bulunan Orhangazi ve Orhaneli adında iki kazanın isimlerinin karışıklığa sebep olduğu, bazen yanlışlık yapılarak hükümet işlerinin uzadığı, bu nedenle Orhaneli’nin adının Alaaddin Gazi (Orhan Gazi’nin ağabeyi) adına çevrilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu sebeple Hüdâvendigâr Valisi Hakkı Bey, İçişleri Bakanlığına yazı yazarak konuyla ilgili takdirin, emir ve fermanın padişahta olduğunu belirtmiştir.

VESİKA-1

Kaynak: Osmanlı Arşivi. DH.İ.UM.EK. 27-6. Tarih: Hicri 28 Şaban 1334- Miladi 30 Haziran 1916

HÜDÂVENDİGÂR VİLÂYETİ
Mektûbî Kalemi. Aded: Hususi 512

Sahh
Dahiliye Nezâreti Celîlesine
Hulâsa: Orhanili’nin Alaaddin Gazi’ye tahviline dair.

Devletlü efendim hazretleri
Cennetmekân Sultan Orhan Gazi Hazretlerinin nâm-ı celîlesine izafetle vilâyet dahilinde Orhangazi ve Orhanili Kazaları nâmıyla iki kaza mevcud olub işbu isimlerin yekdiğerine müşabihât-nâmesi olmak hasebiyle muhaberede bazen yanlışlık vuku‛bularak muâmelat-ı hükümet ve mesalıhın uzaması intac idildiğinden mezkûr kazalardan birinin tebdil nâmına zaruret hâsıl olmağla gâzi-i müşârün-ileyhin büyük biraderleri Alâaddin Paşa Hazretlerinin nâm-ı âlilerine izafetle yâd olunur. Bu havalide bir kaza ve nevâhi olmadığına nazaran Orhanili Kazasının [Alâadin Gazi]  nâmına tahvili halinde hem paşa-yı müşârun-ileyhin nâm-ı âlileri tezkir ve hem de eşkâl-arz-ı mahdud ref idilmiş olacağından icrâ-yı muktezâsının nezâret-i celilerine arzı içün vilayetce karar virilmekle muâmele-i lazımenin ifâ ve inbâsına müsâade buyurulması teminatıyla takdîmi ihtiramât eylerim efendim. Ol bâbda emr ü fermân hazreti men lehül emrindir. 28 Şaban 1334. 16 Haziran 1332.

Hüdâvendigâr Valisi Hakkı

VESİKA-2

Kaynak: Osmanlı Arşivi. DH.İ.UM.EK. 27-6. Tarih: Hicri 26 Rebiülevvel 1335- Miladi 20 Ocak 1917

HÜDÂVENDİGÂR VİLÂYETİ
Mektûbî Kalemi. Aded: Umumi: 7210. Hususi: 1298

Sahh
Dahiliye Nezâret-i Celîlesine

Devletlü efendim hazretleri
Cennetmekân Sultan Orhan Gazi Hazretlerinin nâm-ı celîlesine vilayet dâhilinde mevcud olan “Orhan Gazi” ve “Orhanili” kazalarından “Orhanili” Kazasının “Alaaddin Gazi” nâmına tahvili hakkında encümen-i vilayetin kararı üzerine takdîm kılınan 16 Haziran 1332 tarih ve beşyüz oniki numrolu ariza-i âcizi icâbının icra olunması bu kere ictimâ iden meclis-i umumi-i vilayetce de tasvib idilmekle muktezâsının ifâ ve inbâsına müsaade buyurulmasının arzıyla takdîmi tekrimat eylerim efendim. Ol bâbda emr ü fermân hazreti men lehül emrindir. 26 Rebîülevvel 1335. 7 Kanunisâni 1332.
Hüdâvendigâr Valisi Hakkı

 

Ömer Faruk DİNÇEL

Ömer Faruk DİNÇEL Bursa’nın Harmancık İlçesi’nin Karaca Mahallesinden olan Ömer Faruk Dinçel; 1971 yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesinde doğdu. Tavşanlı ve Orhaneli’de Tarih Öğretmeni olarak görev yaptı. 2015 yılında Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Tarihi Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı. Bursa’da Tarih Öğretmeni olarak görev yapmakta olan yazarın bugüne kadar çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış araştırma yazıları ile 22 adet basılmış kitabı bulunmaktadır. E-posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Ömer Faruk Dinçel
  • YENİ
Bir Mektup.. Bir Tehdit… Bir İsyan…

Bir Mektup.. Bir Tehdit… Bir İsyan…

Haber Merkezi, 13 Mart 2024
Kalfatlı – Kalafatlı ve Kültürel Kimliği

Kalfatlı – Kalafatlı ve Kültürel Kimliği

Dr. Yaşar KALAFAT, 11 Mart 2024
İnegöl’de Bir Yıldız Söndü

İnegöl’de Bir Yıldız Söndü

Haber Merkezi, 11 Mart 2024