Quantcast
Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ömer Faruk DİNÇEL

Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi İle Orhaneli Müftüsü Yusuf Ziya Efendi Arasındaki Yazışma

Bu vesika, 1928 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi ile dönemin Orhaneli Müftüsü Yusuf Ziya Efendi arasında dolayısıyla kurumlar arasında yapılan bir yazışmayı içerir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, gönderdiği yazıda Orhaneli Müftülüğü’ne; Fetvâhânenin (müftülük binasının) olup olmadığını, varsa kira mı olduğunu, mülkiyetinin kime ait olduğunu, kaç odadan oluştuğunu, içindeki eşyaların vakfa mı yoksa şahsa mı ait olduğunu sormuş ve bu sorulara cevap verilmesini talep etmiştir.

Yusuf Ziya Efendi imzasıyla Orhaneli Müftülüğünden verilen cevaplarda ise; Daha önce Beyce Medresesinin bir odasında hizmet verildiğini, Yunan işgali sırasında medresenin yakıldığını, müftülük binasının olmadığını, yanan medrese arsasının mülkiyetinin Hacı İsmail Efendi’ye ait olduğunu, şimdilik Hükümet Dairesi’nin bir odasında hizmet vermeye çalıştıklarını, kira vermediklerini fakat zaman zaman buradan çıkarılmak istendiklerini belirtmiştir.

Vesikada geçen fetvâhâne: Müftülük, müftünün bulunduğu resmi daire, fetva verilen yer demektir. 1 Kasım 1928 tarihinde latin harflerine geçilmesine rağmen yaklaşık bir ay sonra yapılan bu yazışmanın eski yazıyla (Osmanlı Türkçesiyle) yapıldığı görülmektedir.

VESÎKANIN OKUNUŞU

ORHANİLİ MÜFTiLiĞiNE

Numro: 2874/3251

Bâlâda yazılan ve fetvâhâneler hakkında olan suâllere karşusundaki hanelere matlub cevabların muvazzah bir suretde imlâsıyle işbu cedvelin tarafınızdan tasdik ve aynen iâdesine dikkat olunması lüzumu tamimen tebliğ olunur efendim. Sene  1 Kânûnievvel (1)928

Diyanet İşleri Reisi Rıfat

Numro: 29

DİYANET İŞLERİ RİYÂSET-İ CELÎLESİNE

İşbu cedvelin cevab kısmına derc ve imlâ idilen cevabların muvâfık hakikat olduğu bi’t-tasdik takdim kılındığı ma‛ruzûmdur efendim.

Sene 8 Kânûnievvel (1)928

Orhanili Müftisi Yusuf

***

DİYANET İŞLERİ REİSLİĞİ

Sual: 1-Fetvâhâne ittihaz olunan bir mahal mevcud mudur?

Cevab: Evvelce Beyce Medresesinin bir odasında vazife görülmekde iken Yunanîlerin hîn-i işgalinde kasaba ile beraber medreseyi ihrâkı hasebiyle fetevâhâne ittihaz idilen bir mahal yokdur.

Sual 2: Mevcud ise mülkiyeti kime aiddir? Ve kaç odadan ibaretdir?

Cevab: Muhterik medrese arsasının mülkiyeti Hacı İsmail Efendi’ye aiddir.

Sual 3: Yoksa nere vazife görülmekdedir?

Cevab: Şimdilik Hükümet Dairesinin bir odası muvakkaten vazife görülmekde ise de ara sıra çıkarılmamıza kıyâm idilmekdedir.

Sual 4: Evkâf ve eşhâsa veya İdâre-i Husûsiyeye mi aiddir ve ne mikdar (şehrî veya senevî) bedel-i i‛câr virilmekdedir? 

Cevab: Bedel-i i‛cârı yokdur.

  • Ömer Faruk DİNÇEL

Kaynak:
Cumhuriyet Arşivi. 51-0/Diyanet İşleri Reisliği. 3-17-10. Tarih: 8 Aralık 1928

 

 

Yazar

  • Ömer Faruk DİNÇEL

    Ömer Faruk DİNÇEL Bursa’nın Harmancık İlçesi’nin Karaca Mahallesinden olan Ömer Faruk Dinçel; 1971 yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesinde doğdu. Tavşanlı ve Orhaneli’de Tarih Öğretmeni olarak görev yaptı. 2015 yılında Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Tarihi Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı. Bursa’da Tarih Öğretmeni olarak görev yapmakta olan yazarın bugüne kadar çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış araştırma yazıları ile 22 adet basılmış kitabı bulunmaktadır. E-posta: omerfarukdincel@gmail.com

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ