Quantcast
Mustafakemalpaşa’da Çekilen Filmler – Belgesel Tarih

Ekrem Hayri PEKER
Ekrem Hayri  PEKER
Mustafakemalpaşa’da Çekilen Filmler
  • 28 Mayıs 2019 Salı
  • +
  • -
  • Ekrem Hayri PEKER /

Loading

 

VURUN KAHPEYE

Kurtuluş Savaşı’na bilfiil katılan Halide Edip Adıvar, onbaşı rütbesi almıştır. İstanbul’da düzenlenen protesto mitinglerinde konuşan Halide Edip işgal günlerinin yakın tanığıydı. İstanbul’u terk eden az sayıda aydından biriydi. Hem cepheyi, hem cephe gerisini yakından takip etmişti. Adıvar, İstiklal Savaşı günlerini yazdığı “Ateşten Gömlek” ve “Vurun Kahpeye” kitaplarında dile getirmiştir.

Vurun Kahpeye, Halide Edip’in ikinci romanıdır. Roman 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edilmiş ve 1926’da ilk defa kitap olarak yayımlanmıştır.

Bu roman Milli Mücadeleye bizzat katılmış cephe gerisinden olayları izlemiş bir kişi olan Halide Edip’in tanık olduğu olayları da içermesi yönünden oldukça önem taşır.  “1919’da İzmir’in işgal edilmesinden sonra başlayan protesto mitinglerinde aktif rol oynayan Halide Edip; Fatih, Kadıköy, Sultanahmet mitinglerinde konuşmalar yapmış, İtilaf devletleri temsilcilerine verilmek ve aynı zamanda cami ve mescitlerde okunmak üzere hazırlanan protesto bildirilerini yazıp imzalayanlar arasında yer almıştır.” Ayrıca savaş muhabiri olarak görev almış, cephe gerisinden savaş yıllarını gazeteci olarak da anlatmış birisidir.

Romanda, idealist öğretmen olan İstanbullu Aliye’nin Anadolu’da bir kasabaya gidip Milli Mücadele’ye destek vermesi ve bu esnalarda başından geçen olaylar ele alınır.  Roman Öğretmen Aliye’nin yaşadıklarından ve gözlemlerinden yola çıkarak o günlerdeki Anadolu halkının Milli mücadeleye bakışı, tutumu Kuva-yı Milliye’ye karşı tavırları ile Osmanlı devleti yanlılarının ve eski düzen karşıtlarının veya taraftarlarının çatışmalarını yansıtır.

Halide Edip, Vurun Kahpeye romanında, yobazlık ve bağnazlık yıkılmadan kazanılan İstiklal mücadelesinin kalıcı bir zafer olamayacağını,   zaferin kalıcı olmasının yozlaşmış yönetimin yerine çağdaş eğitim ile yönetimin getirilmesi ile sağlanabileceğini anlatmaya çalışmıştır. Roman, bu temel düşüncesini kahramanlarının mücadele alanları ve savaş cepheleri yönünden de ortaya koymaktadır. Romanın ana kahramanı olan Aliye, eğitim cephesinden yobazlar, cehalet, yozlaşmış kurumlar ile savaşırken; nişanlısı Tosun Bey düşman ve dış güçler ile harptedir.  Nitekim dış güçler ve düşman mağlup edilmiş; ama Aliye yenilmiş, hatta taşlanarak öldürülmüştür.

Romanın finalinde bu çelişki acılı bir ironi şeklinde ortaya konulmuştur.  Nitekim düşmanla mücadele kazanılmış,  iç güçler ile yapılan savaş Aliye’nin taşlanarak öldürülmesi ile kaybedilmiştir.

Halide Edip, Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’ün karargâhında görev yapmış, cephe gerilerinde dolaşmış, bir yazar olarak bu bakımdan roman Halide Edip’in gözlemlediği olayları yansıtmıştır denilebilir.

Altmışlı yıllarda tarihi dokusunu koruyan Mustafakemalpaşa’da 1964 yılında Halide Edip Adıvar’ın sinemaya aktarılan meşhur romanından “Vurun Kahpeye” filmi çekildi. Yönetmenliğini Orhan Aksoy’un yaptığı filmin başrollerinde Hülya Koçyiğit, Ahmet Mekin oynuyordu. Filmin diğer oyuncuları arasında Vahi Öz, Reha Yurdakul, Ali Şen ve Danyal Topatan bulunuyordu.

Film, Aliye öğretmenin vatan sevgisini anlatır. Tüm yurt işgal altındadır. Anadolu’ya yeni tayin olan Aliye öğretmen kasaba eşrafından Ömer Efendi’nin evine yerleşir. Cami İmamı Hacı Fettah ile Hüseyin Efendi Kuvay-ı milliye’ye karşıdırlar. Kasabayı menfaatleri için düşman askerlerine vermekten çekinmeyen ikili, Yüzbaşı Fuat Bey ile sözlenen Aliye’yi kasabadan göndermek için her yolu dener.

Haber gazetesinde 1964 yılında çekilen “Vurun Kahpeye” filmiyle ilgili bir haber

Yunan işgali sırasında işgalcilerle iş birliği yapan mollalar işgalciler kaçınca, sevmedikleri ve Yunanlılardan bilgi toplayıp, Milli Mücadelecilere aktaran genç öğretmeni işbirlikçi diye linç ettirir. Tabii, filmin sonunda kötü adamlar asılır.

Aslında bu sonda gerçek payı vardır. Mustafakemalpaşa’da kurtuluştan sonra 72 kişi Debboy Bayırı’nda kurşuna dizildi. Filmin linç sahnesi Şeyh Müftü Camisi önünde çekilmiş.

GELİNİN MURADI

Mustafakemalpaşa’da çekilen ilk film, Atıf Yılmaz yönetmenliğinde, Fikret Hakan, Pervin Par, Ahmet Tarık Tekçe oyunculuğunda, ilçemizin Debboy Bayırı ile değişik mekânlarda çevrilen ‘Gelinin Muradı isimli filmdir.

Doktor olduktan sonra kasabasına dönen genç, sevgilisi olan ağanın kızına kavuşmak istemektedir. Ancak kızın anne ve babası kızı başka biriyle evlendirir. Kız evlendiği gece bilmeyerek düğünün yapıldığı otelde kalan doktorun odasına girer. Konu bu çerçevede gelişir.

Filmin öyküsü Sakallı köyünde 1950 yılında Demokrat Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi’nden iktidarı devraldığı yıl geçer. Pembe Kurt ve Yeşil Kozalak adı traktörlerin dövüştürme öyküsünü anlatır. Atıf Yılmaz, filmde ise, birbirine arkadan bağlanan traktörler ters yönlerde birbirlerini çekmeye çalışırlar. Hileli bir şekilde yarışı kaybeden ve dolayısıyla âşık olduğu kızı kaybeden Doktor Murat, mücadeleyi bırakmaz. Hile açığa çıkar ve sonunda ki sevgilisine kavuşmasını anlatır.

Senaryo, filmin yönetmeni Atıf Yılmaz’a aittir. Senaryo, Kemal Bilbaşar’ın öyküsünden alınmıştır. Müzik Muzaffer Sarısözen’e aittir.

Filmin oyuncuları: Fikret Hakan, Pervin Par, Settar Körmükçü, Ahmet Tarik Tekçe, Hulusi Kentmen, Osman Alyanak ve Nubar Terziyan.

SON YILLARDA ÇEKİLEN FİLMLER

1 Ekim 2014,İlk Adım gazetesinden:

Bundan üç ay önce çekimleri Mustafakemalpaşa’nın güzide mekânların da ünlü film oyuncuları ve Mustafakemalpaşa’nın yerel oyuncularıyla çekilen 60 dakikalık TV filmi ‘Bir Peri Masalı’ 9 Ekim Perşembe akşamı saat 19.00’da tanıtım galasıyla izleyici ile buluşuyor. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Necati Kurnaz, kameramanlığını ise Kübra Kurnaz’ın yaptığı filmde periler dünyasından bir kesit ve asıl konusu olan Büyük İslam Âlimi, Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin bir kıssası anlatılıyor. Mustafakemalpaşa’nın tanıtımına destek olacak TV filmi gala sonrası bütün TV kanallarına hediye olarak gösterilecek.

Yapımcı Necati Kurnaz film çekiminde

Bursa’nın ilk korku filmi “Sandık”ın çekimlerinin bazı sahneleri Mustafakemalpaşa’da çekildi.  Film, 2014’te gösterime girdi.

Senaryosu H. Mücahit Pehlivan, Büşra Ak ve Görkem Pehlivan tarafından yazılan “Sandık”ın yapımcı ve yönetmeni H.Mücahit Pehlivan. Alt metninde toplumsal ayrışmaları, ötekileştirilmeyi, sınıf farklarını ve sinemanın toplum üzerindeki etkisini irdeleyen filmde rol alan oyuncular da Bursalı. Tamamı Bursa kaynakları ile bağımsız olarak gerçekleştirilen proje, misafir oyuncular dışında gerçek bir “Bursa işi” niteliğini taşıyor. Yönetmen Pehlivan, filmin uyandıracağı ilgiden emin olduklarını belirterek “Sandık, son yıllarda çekilen ve özellikle cin öyküleri üzerine yoğunlaşan Türk korku sinemasına, korku seyircisinin daha önce karşılaşmadığı görsel estetiği, farklı öyküsü, makyaj teknikleri ve başarılı oyunculukları ile yeni ve farklı bir soluk getirecek” diye konuştu.(Gazetelerden)

*

Mustafakemalpaşa Suuçtu Şelalesi ve Tabiat Parkı, yapımcılığını Luck Red’in üstlendiği ‘İlk Öpücük’ filmine mekân oldu.
Ünlü dizi ve sinema oyuncusu Murat Yıldırım ve Özge Gürel’in başrolünü paylaştığı filmin bir bölümü, kalabalık bir ekiple şelale bölgesinde çekildi.
Mesleğine gönül vermiş bir doktor ile hafıza kaybı yaşayan genç bir kız arasındaki aşk hikâyesini anlatan ‘İlk Öpücük’ filminin sinemaseverlerle önümüzdeki sezon beyaz perdede buluşacağı bildirildi.  (10 Nisan 2017 tarihli Milliyet gazetesinden)

**

14 Mayıs 2017, MKP Haber’den:

Mustafakemalpaşa’nın duayen gazeteci ve TV yapımcısı Necati Kurnaz Mustafakemalpaşa’da Deli Kız filmini çekmiştir. Filmin çekimine 8 Mayıs’ta başlanmıştır. Köylünün mallarını alan bir kabzımalın hayatını ve şeytanla pazarlığını konu alan filmin başrol oyuncusu sunucu ve fotomodel Berrin Direk’ti.

Film, İlçenin Su uçtu, Tümbüldek, Aralık, Doğancı, Ayaz, İncilipınar ve kasabanın değişik mekânlarında çekilmiştir. Filmin çekimi bir hafta sürmüştür.

Filmde, Berrin Direk, Ojala Dulçe, Çetin Güler, Hüseyin Kahraman ve Sedat Sevim rol almıştır. Filmin kameramanlığını Hayrettin Barboros ve Mümin Yavuz yapmıştır.

Ekrem Hayri PEKER

Kimya mühendisi, araştırmacı, yazar. Bursa Mustafakemalpaşa’da (1954) doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunu. TUBİTAK veri tabanına kayıtlı “Teknoloji tabanlı Başlangıç Firmalarına Özel İş Geliştirme” mentörü, C Grubu iş Güvenliği uzmanı olarak Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi. Yayınlanmış kitaplarından bazıları: "Kuşçubaşı Hacı Sami Bey", "Özbek Mektupları", "Yeşim Taşı - Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler", "Kafkasya'dan Anadolu'ya - Zekeriya Efendi". Belgeseltarih.com kurucu ortağı ve yazarıdır. E-Posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Ekrem Hayri Peker

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Emel ÖRGÜN, 2 Kasım 2024
“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 2 Kasım 2024
Bir Zamanlar Kültürpark

Bir Zamanlar Kültürpark

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
“Cumhuriyet Türküsü”

“Cumhuriyet Türküsü”

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 26 Ekim 2024
Kefir’deki Vatan Yahut Kefir’in Kökeni

Kefir’deki Vatan Yahut Kefir’in Kökeni

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 26 Ekim 2024
Söylev’in Okunuşunun 97. Yılı

Söylev’in Okunuşunun 97. Yılı

Nevin BALTA, 16 Ekim 2024