1939 yılında Bursa’da dünyaya geldi. İlk orta ve lise eğitimini Bursa’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat fakültesinden mezun oldu. 32 yıl özel sektörde üst düzey yöneticilik yaptı. 1963 yılında Bursa Kılıç Kalkan Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 1976-1997 yılları arasında başkanlığını yaptığı dernek uluslararası festival ve yarışmalarda dünya birincilikleri aldı. 1996 yılında Dünya Folklor Olimpiyatları’nın düzenlendiği Djon Festivali’nde son 50 yılın birincileri arasında düzenlenen yarışmada şampiyonlar şampiyonu oldu.
Esat Uluumay, Osmanlı Halk kıyafetleri ve takıları konusunda yeterli bir kaynak olmadığını fark etti ve bugünkü koleksiyonu oluşturan biriktirmeleri yapmaya başladı. Anadolu’nun yedi bölgesinden arkadaşlarıyla 1981 yılında Anadolu Folklor Vakfını kurdu.
1984-1994 yılları arasında Bursa Müzeleri ve Eski Eserleri koruma derneği başkanlığını yaptı. Uzun yıllar milli güreş ve milli binicilik hakemliği de yapan Esat Uluumay; Bursa Araştırmaları Vakfında yönetim Kurulu üyeliği ile Nuri Erbak Vakfı mütevelli üyeliği yapmıştır.
Bursa ve İstanbul’da çeşitli folklor ve etnografya sergileri düzenledi ve konferanslar verdi. Bursa Kent Müzesi açılışında danışmanlık yaptı. Çeşitli radyo ve televizyonlarda sohbetleri yayınlanan Uluumay’ın, TRT kanallarında yaşamı ve yaptığı işlerle ilgili belgeselleri yayınlandı.
1983 yılında İstanbul’da Avrupa konseyinin 18. Sanat Sergisi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Sergisinde, İstanbul Türk İslam eserleri müzesinde 22 kıyafeti, aynı serginin Topkapı Sarayı ayağında çağlar boyu takı sergisinde koleksiyonundaki 200 halk takısı sergilendi.1985 yılında İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesinin etnoğrafya bölümünün kıyafetlerini düzenledi.
1992 ‘de İspanya’nın Sevilla kentindeExpo-92 fuarında Devlet bakanlığının isteği üzerine takı koleksiyonundan nadide parçaları sergiledi.
1992 yılında Bursa Yıldırım Belediyesinin isteği üzerine daha köy tanınmamışken Bursa Cumalıkızık köyünde bir etnografya müzesi kurdu. Anadolu Folklor Vakfı ve Uludağ Üniversitesi iş birliği ile 2 kere “Bursa halk kültürü sempozyumu” düzenledi. Sempozyumdan Bursa’ya 5 ciltlik eser kazandırılmasına öncülük etti.
Tutku halinde topladığı koleksiyonlarını Eylül 2004’de “Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Koleksiyonunu” Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Şair Ahmet Paşa Medresesini bakanlar kurulu onayı ile Bursa Valiliğinden tahsis onayı ile alıp; 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğunda yaşamış halkların kıyafetlerinden yaşam kültürlerini anlatan objelerine ve halk takılarına binlerce eseri sergilemeye başladı. Esat Uluumay’ı 16 Eylül 2018 de kaybettik.
Muradiye Şair Ahmet Paşa Medresesi’nde kolleksiyoncu Esat Uluumay Bursa’nın özel müzelerinden birisini kurdu.
Uluumay, 2004 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kendisine tahsisi ettiği Şair Ahmet Paşa Medresesinde “Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Koleksiyonunu” sergilemeye başladı.
Uluumay Müzesi’nde gördüğüm tepelikleri, kemerleri ve diğer süs eşyalarını 2005-2008 yılları arasında yaşadığım Uzbek Ulusal Müzesi’nde gördüm. Tabi ilkin şaşırdım ama şaşkınlığım kısa sürdü. Anadolu’ya gelenlerle aynı kültürden geldiler.
Yeşil’deki Etnoğrafya Müzesi’nde aynı tepelikler, kemerler ve benzer süs eşyalarını da görmüştüm.
Özbekistan’dan döndüğümde Esat Bey’e de bundan bahsettim.
Özbekistan-Bursa ve Anadolu arasındaki bağları mektuplar şeklinde kaleme aldığım “ÖZBEK MEKTUPLARI” kitabımda da bu benzerlikleri dile getirmiştim. Kitabımdan Esat Bey’e de hediye etmiştim.
Müzenin bahçesinde Dilek Sineması’ndan da bir hatıra var. Dilek Sineması girişinde yer alan kılıç-kalkan figürü şimdi müzenin bahçesini süslüyor. Sinema yıkılırken e-Esat Bey bu figürü alıp kurtarmış.
15’inci yüzyıla kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumelisi’nden 70 kıyafet, 400 parça takının bulunduğu müzede ayrıca Türk kahvesi, hamamı, atçılığı ile ilgili malzemeler silah, bıçak, kılıç, boncuk türü eserler mevcuttur.
Esat Uluumay ayrıca, Osmanlı coğrafyası içindeki farklı semavi dinlerden, dini önderlerin kıyafetlerini içeren koleksiyonun sergilendiği bir galeriyi de 2010 yılında Profesör Nurhan Atasoy’la birlikte açmıştır.
Osmanlı Halk kıyafet takı ve yaşam objeleri hakkında toplanmış en büyük koleksiyonu korumak,tanıtmak ve geliştirmek üzere ;Esat Uluumay tarafından 2013 yılında Uluumay Vakfı kurulmuştur.2018 yılından itibaren Vakfın yönetim kurulu başkanı Feyza Uluumay Gökalp’dir.
Kimya mühendisi, araştırmacı, yazar.
Bursa Mustafakemalpaşa’da (1954) doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunu.
TUBİTAK veri tabanına kayıtlı “Teknoloji tabanlı Başlangıç Firmalarına Özel İş Geliştirme” mentörü, C Grubu iş Güvenliği uzmanı olarak Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi.
Yayınlanmış kitaplarından bazıları:
"Kuşçubaşı Hacı Sami Bey",
"Özbek Mektupları",
"Yeşim Taşı - Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler",
"Kafkasya'dan Anadolu'ya - Zekeriya Efendi".
Belgeseltarih.com kurucu ortağı ve yazarıdır.
E-Posta: [email protected]